Wednesday 21 August 2013

Meh sini Peri nak ajar :)

halloooo.. apa kabar? semoga anda anda anda dan anda sihat sejahtera hendaknya. oryte, for this entry kali ne peri nak tukar profession dr jadi jururawat kepada chef masakan. yeaahaa ! haha.

Ok, untuk resepi kita buat pertama kalinya ialah : SPAGHETTI BOLOGNAISE.
tau x apa tu spaghetti? sure tau kan. bolognaise tau? heee peri pon xtaw apa maksudnya, maybe la, rasa2nya lah, itu word dari italian kot. tahhh -_-'

Oryte2 kalian, meh kita tengok bahan2nya;

 ini ialah mee spaghetti, bukan lidi penyapu okay. haha. ini sebelum di celur, kalau nak celur, celur dgn garam cikit, or boleh guna mentega, letak dalam 1 1/2 sudu besar centu.

 ini perencah nya dari produk Maggi, xmaw letak pon xpa, boleh ja. ini saja nak menambahkan perasa ja. kalaw nak letak, letak dalam 2-3 sudu besar. sedap kalaw letak benda alah ne. terasa lebih urmphh !. haha

 xkenal ne? ini ialah sosej, nak letak boleh, xmaw letak pon boleh. peri ne suka banyak lauk dari isinya. haha.so letak lah. ikut sesuka hati nak letak. kalaw peri, peri suka banyak2. haha

 this is bawang besar na. peri suka makan bawang ne. tapi ketiak x busuk k. tolong skit. haha. sebab peri suka, then letak lebih sikit lah. letak la 2 labu. and potong dadu yeah.

 this is bawang putih. untuk tumis. yes, guna bawang putih ja untuk tumis. guna la dalam 3-4 ulas,. cincang halus2.

 and sos spaghetti, ini wajib. kalaw x dak ne memang x jadi lah. ini petua nak guna sos ne. kalaw guna 1 botol sos, bermakna kena tambah 1 botol air. so that x la likat sngat kuahnya nnt.

 again untuk isi, peri guna daging beger, buat ala2 daging cincang. meatball xda, so guna yg ne ja. lagi best kalaw guna ayam yg dicincang. peri suka ayam, so memang best la kalaw guna ayam. but this time, ini ja yg ada. ehee :)

ini adalah rahsia untuk memasak, minyak seri murni. xdak ini, acano nak menumis. tapi jangan la guna sampai sebotol, bukan nak goreng donut, nak menumis, agak2 la dalam 4-5 sudu besar


CARA-CARANYA :

 ini mee spaghetti yang tengah direbus

 nak buat kuahnya : 1. tumis bawang putih sampai naik bau, kuning2.

 2. then letak daging, kacaw sampai masak

 3. masukkan sos spaghetti kimball+air

 4. masukkan sosej yg telah dipotong dan bawang yg telah didadukan

 5. bila dah nampak mendidih dan meggelegak, masukkan lada hitam, jgn masukkan sebijik2 mcm ne, nak rasa apa, tumbuk dulu. benda ne kalaw xmaw letak pon xpa.

 dah siap ! dah sebati ! dah boleh dilimpahkan ke atas mee !

so this is the SPAGHETTI BOLOGNAISE i.
yummm yummmm !!!

have a try u olls. senang ja ne. peri masak pon xsmpai setengah jam, cepat, mudah, dan kenyang. peri tengah kenyang lagi ne. nak tidur xboleh. 

emmm sebenarnya senang ja nak tambat hati suami ka mak mertua ka mak sendiri ka, just yang penting kena rajin masuk dapur. even x pandai pon, tolong la. mintak di ajar. nnt pro ar. tengok mcm peri ne. dah x payah dah nak mintak mak ajar2 buat spaghetti ne. dah boleh buat sendiri dah pon. DAH WAJIB BOLEH KAWIN dah. hahaha. semua terror. but ! tang mngemas wa failed ! malas gila nak kemas. tang masak wa number 1. haha

orayte u olls. penat dah ne,
till then, bye
love <3 peri

No comments:

Post a Comment